Wednesday, November 5, 2008

Printerid

Printer on arvuti väljundseade, mida kasutatakse teksti ja piltide kandmiseks paberile. Printer on ühendatud arvutiga kas otse (LPT, COM või USB pordi abil) või võrguprinteri korral arvutivõrku. Tänapäeval peamised printeritüübid on termoprinter, maatriksprinter, tindiprinter ja laserprinter.



Termoprinteris tekitatakse kirjamärke kuumutuselementide rakendamisel otse vastu soojustundlikku paberit. Termoelementidest eralduva soojuse toimel muudab soojustundlik paber oma värvust.

Maatriksprinter on printer, milles märke tekitatakse, lüües prindipea nõelu valikuliselt vastu värvilinti; iga nõel tekitab punkti ja punktide kombinatsioon moodustab kirjamärke või graafilisi kujutisi.

Tindiprinter on värviprinteri liik, mis toimib sulatades vahataolist tahket trükivärvi (tinti) ja seejärel seda paberile pihustades. Tindiprits-printerites kasutatakse tinditilgakeste pihustamiseks põhiliselt kaht meetodit. Esimese puhul (HP, Canon jt) kuumutavad elektriimpulsid tillukesi takisteid ning tekkivad aurumullid suruvad tindi düüsist välja, teise puhul (Epson jt) on takistite asemel piesokristallid, mis elektripinge toimel painduvad ja suruvad tindi välja. Takistid asuvad tindikasseti sees, piesokristallid aga printeri printimispeas. Seetõttu on kuumutusega printerid ise odavamad, aga tindikassetid on kallimad.
Laserprinter on löögita printer, mis valgustundlikule pinnale suunatud laserkiire abil tekitab peidetud kujutise, mis seejärel muudetakse nähtavaks tooneri abil ja kantakse ning kinnistatakse paberile või muule andmekandjale.

No comments: